S Valentýnem v Česku střídmě

1. 2. 2010 00:02

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

TV Nova je průkopníkem nových trendů

TV Nova mění přístup k audiovizuální produkci. Zelené natáčení se stává standardem přinášejícím ekologické inovace.

Reklama
SDG

Díky globálnímu marketingu povýšil 14. únor i v Česku ze jmenin málokdy vídaného jména Valentýn na Svátek zamilovaných. I letos si tento svátek vybralo několik zadavatelů za komunikační příležitost. Srdíčky se vyzdobila značka Milka Kraftfoods, Hera Unileveru, aerolinky ČSA a EasyJet či značka Martini. Firmy, včetně lokálních pekáren, hotelů či restaurací, přichystaly však jen drobnější promoakce a slevy, žádná nechystá velkou mediální kampaň. Jak moc může komunikace tohoto importovaného svátku, který v domovských USA podle prvních odhadů Americké maloobchodní asociace (NRF) vygeneroval vloni až 14,7 miliardy dolarů, pomoci českému trhu?

Tomáš Rudolf z výzkumné agentury Insiqua ve Valentýnu moc velký potenciál nevidí. Podle něj investují místní společnosti své zdroje raději do silně etablovaných svátků. Tím Valentýn v Česku zatím není. Problém bude možná i v tom, že je Valentýn těsně po Vánocích, kdy je na komunikačním vrcholu většina těch, kteří by mohli komunikovat i na Valentýna. To potvrzuje případ značky Martini. "Marketingovými aktivitami zaměřujeme především na vánoční období. Vzhledem k tomu, že jsme v lednu ukončili masivní kampaň, rozhodli jsme se Valentýna letos podpořit pouze formou PR, a to se zaměřením na růžové varianty," říká Vilma Vespalcová, brand manažerka značky Martini.

Podle kreativce Petra Voborského však Valentýn má velký potenciál i pro český trh. "Kampaň může splnit svůj účel, ale zadavatel by neměl upínat veškeré naděje jen k únorovému grafu prodeje. I když třeba bezprostřední prodejní efekt nebude v plné výši kompenzovat náklady na kampaň, pro řadu značek je Valentýn skvělou příležitostí k posílení loajality. Pokud se v nějaké emotivní chvilce sejdou On, Ona a Produkt, vzniká dlouhodobá vazba, ze které pak značka může těžit po zbytek roku. A nemusí jít jen o květiny, čokolády, kondomy nebo podobné produkty, které se k Valentýnu přímo nabízí." Jako příklad uvedl Voborský komunikaci značky Hera od Unileveru "Sladký důkaz lásky", v níž tato společnost vyzývá ženy a dívky, aby dárek vlastnoručně upekly.

 

Valentýn může pomoci k emotivnímu spojení značky se spotřebitelem, myslí si kreativec Petr Voborský.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Známe Agenturu roku! Aplaus patří McCann Prague!

Známe Agenturu roku! Aplaus patří McCann Prague!

Vítězné konfety se po roce opět snášejí na hlavy zástupců McCann Prague. Ti podruhé za sebou ovládli hlavní kategorii soutěže Agentura roku a celkem si ze slavnostního večera odnášejí šest trofejí. Nezávislou agenturou je Boomerang Communication, Nejlepším marketérem Kateřina Harris z řetězce Albert.

Bonami mění v nové kampani kartonový svět za osobité bydlení

Bonami mění v nové kampani kartonový svět za osobité bydlení

Novou kampaň s historicky největší videoprodukcí spouští Bonami. Jejím hlavním motivem je kontrast mezi nudným „kartonovým“ světem a „osobitým bydlením“, které může být s Bonami dostupné a jednoduché. Kampaň vznikla ve spolupráci s YYY agency a reklamní a filmovou produkcí Nice!.