Volvo už nechce být „jen“ bezpečné

29. 9. 2009 00:09

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Volvo se rozhodlo zbavit nálepky ,,studené švédské značky", která se postupem času stala víc než čím jiným synonymem bezpečné jízdy autem, a zaměřuje se nově v komunikaci na emoce.

Skandinávský výrobce vozů, kterého se v současnosti Ford snaží prodat, podle britského týdeníku Marketing Week doufá, že se mu tak podaří zbavit se reputace výrobce ryze praktických vozů. Globální kampaň z dílny stávající agentury Sapient Nitro má značku Volvo "vymalovat" jako moderní, inovativní značku, která lidi "strhne". Petra Doležalová z agentury Bluewind, která ma na starosti PR Volva na českém trhu, ale např. k novému claimu říká: "Tímto tvrzením, v žádném případě neodsouvá (Volvo) bezpečnost na vedlejší kolej."

V Británii byla první kampaň v novém stylu spuštěna již v srpnu, na českém trhu o měsíc později. Claimem kampaně je "V životě jde o víc než o Volvo. A proto ho řídíte." Globálně je kampaň řízena z britského Volva. Podle šéfa poradenské společnosti Automotive Partnership (a bývalého obchodního ředitele Toyoty GB) Mika Morana Volvo dělá chybu, snaží-li se "odloučit" od hlavního sdělení o bezpečnosti pasažérů v něm jedoucích. "Dnešním problémem v marketingu je to, že lidé velmi rychle ničí dědictví brandů," komentuje změny v komunikaci Volva pro Marketing Week Mike Moran a dodává: "Volvo by se mělo vzpamatovat a zaměřit se na to, v čem je dobré."

Volvo si zatím vybudovalo image bezpečného a důstojného vozu, který byl ale zároveň specifický svým stylem – před několika lety např. zaujalo americký trh komunikací zacílenou na homosexuály. Letos v létě, od září pak i na českém trhu, se cestou ještě většího důrazu na emoce v marketingové komunikaci vydalo i BMW. Seat se svým claimem "auto emoción" je pak příkladem dlouhodobě silně emocionální značky. Otázkou je, zda se Volvu "emocionální cestou" podaří získat nové zákazníky, nebo spíše ty stávající ztratit.

"V životě jde o víc než o Volvo… A proto ho řídíte," zní nový emocionálnější claim Volva.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.