Budovat značku se komoditám začíná vyplácet

14. 9. 2009 00:09

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Češi v době recese nejen více konzumují doma, ale také doma více vaří a vybírají si k tomu kvalitní suroviny. Zájem lidí o domácí vaření dokládá i stále rostoucí segment časopisů o vaření, např. prodaný náklad Apetitu za první pololetí 2009 stoupl o 8 %. Je to příležitost pro výrobce čistě komoditních kategorií potravin, aby budovali své značky. A to nejlépe nyní, na podzim, a v zimě, kdy se tradičně bude vaří doma více než v teplých měsících dovolené.

Společnost Podravka-Lagris začala v televizi komunikovat své portfolio prémiových rýží Lagris v době, kdy se konkurence částečně odmlčela. Podobně jako dříve zahraniční Uncle Ben’s či Panzani zvolila médium s nejširším zásahem. Jedná se v principu o reklamu na celý brand Lagris, který zahrnuje více většinou komoditních produktů, resp. základních potravin rýže a luštěniny. "Reklama komunikuje celý brand – používá racionální argumenty a komunikuje mimořádnou kvalitu potravin nesoucích tento brand (pečlivý výběr, čištění, třídění, chuť, vůně). Rádi bychom využili i jiných komunikačních nástrojů ke komunikaci celého portfolia," říká Pavel Pichler, generální ředitel Podravky-Lagris. Následuje tak společnosti, jako jsou Madeta, United Bakeries nebo Chiquita a Bouquet, které se v poslední době snaží ve svých kategoriích nebýt pouhou komoditou a budovat značku. Nahrává jim také to, že nadpoloviční většina Čechů podle výzkumů SZIF preferuje kvalitní potraviny. Podíl spotřebitelů, kteří preferují známé značky potravin, tak za posledních osm let vzrostl cca o 30 %.

Spíše hluchými kategoriemi, kde se výrobcům vyplatí pouze přímá letákové podpora, stále zůstávají cukr (kromě předsednictví EU), zelenina a částečně i olej a maso (nikoliv uzeniny a ryby). Např. Čerozfrucht uveřejňuje inzeráty a PR na svou zeleninu a ovoce v Albert magazínu, více reklamy ale nemá v úmyslu. Pro srovnání – v Německu je běžná i reklama na brambory.

Vedle společností, které na vlastní pěst budují značku, se již v minulosti objevovaly "bezejmenné" reklamy na komodity jako takové (např. klementinky v TV). Nejsledovanější kategorií je nyní mléko. O podporu, kterou EU nejen mlékařům poskytuje, ale velký zájem není. Na SZIF se zatím pouze informují soukromníci či organizace o podmínkách programu, čas mají do 30. listopadu.

Další možností pro komoditní kategorie je podpora spojením se značkou Klasa. Té jde o komunikaci kvality – nikoliv základních potravin jako takových nebo jejich výlučně český původ. Vloni podle údajů SZIF logo Klasy nejlépe využili v komunikaci výrobci masa Voma a Zřud v Písku a výrobci pochutin Havlík Opal.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.