Není to u nás tak špatné, jak se říká

22. 5. 2006 00:05

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Puma s Fotbalovou asociací České republiky představily nové dresy

Puma ve spolupráci s Fotbalovou asociací České republiky slavnostně představila dresy národního týmu pro nadcházející 2 období, ve kterých si mimo jiné reprezentanti zahrají letošní Euro.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Nejznámější a zároveň nejkri-tizovanější síť občerstvení v Česku alespoň částečně odhodila svou vždy perfektní a vždy „cool“ masku. Ve snaze získat teenagery nejen na své hamburgery, ale i do řad svých zaměstnanců otočil McDonald’s svou komunikaci naruby.

Kampaň na dlouhou trať
Ačkoli se jedná v první řadě o kampaň imageovou, a nikoli čistě náborovou, motiv pracovní příležitosti (nejčastěji formou brigád) hrál a bude v následujících obdobích hrát v kampaních McDonald’s cílených na teenagery důležitou roli. „Není tajemstvím, že je fluktuace v našich restauracích vysoká. Víme, že brigády u nás u mladých lidí nepatří k těm nejoblíbenějším. Příčinou jsou uniformita, standardizace pracovních postupů a přísná pravidla, bez kterých by ale náš systém nemohl fungovat, ří-ká senior manažerka marketingu Aleksandra Kovačević.
Kreativní návrh a exekuce kampaně v podání agentury DDB ihned u jejich dlouhodobého klienta zabraly. „Cílovou skupinou jsou 16-19letí, kteří dosud vnímali zaměstnání u McDonald’s negativně, ale přitom se tam chodí často najíst. Vsadili jsme proto na animovaný styl, který je teenagerům dnes hodně blízký, vysvětluje account service director DDB Jiří Votruba. Napodobuje zdejší červeno-žlutá ikona své „blízké“ v jiných zemích? „Ne“, odpovídá kategoricky Aleksandra Kovačević. „Všechny země řeší problém, kde najít kvalitní zaměstnance, ale každá z poboček má svůj způsob, jak jej řeší. Často se spoléhají na takový ten pozitivní lifestylový pohled: hesla typu Pojď s námi do party, veselí, usměvaví lidé na fotkách. I my jsme tohle před lety dělali, ale takový styl najdete všude – u mobilních telefonů, u aut, u mó-dy. Proto jsme se rozhodli jít jinou cestou, dodává.

Kenvelo spojencem
Kampaň řetězce začala v dubnu a finišovala nedávno ve vlastních restauracích, když se personál oblékl do červených a zelených triček s animovanými postavičkami. Postery na toaletách v kinech, odkazy na chatech, rámečky na školách a zmíněná trička jako reklamní média jsou oním druhým krokem, kterým se má McDonald’s opět přiblížit srdcím mladých strávníků. Ještě alternativnějšími médii jsou postavičky s logem McDonald’s na visačkách s číslem počtu oděvů, které si kupující odnáší do zkušebních kabinek, a nálepky na zrcadlech v kabinkách módního řetězce Kenvelo. Partnerství těchto dvou značek a volba neobvyklých reklamních médií podle Kovačević jasně předznamenává cestu, kterou se bude McDonald’s dále ubírat. Klasické TV kampaně zůstanou, ale přidají se k nim přesně cílené produktové či jiné akce, jimž budou šity na tělo reklamní kanály.


20obr_predsudky.jpg
jak na předsudky. „Než abychom McDonald’s vychvalovali, chtěli jsme spíš vystihnout způsob, jakým mladí lidé brigády vnímají. Říci, že je tu nějaká brigáda, kde si lze na něco vydělat, kde je flexibilní pracovní doba a třeba příjemná parta,“ říká ke kreativní strategii kampaně Jiří Votruba.


20obr_kabinky.jpg
do kabinky s McDonaldem. Podle Aleksandry Kovačević bude v budoucnosti propojování značek v kampaních, třeba právě fastfoodových řetězců s módními, přibývat.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.