Kontroverzní reklama: Jiná cesta není?

9. 2. 2004 00:02

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.


Britská rada pro reklamu ASA (Advertising Standard Authority) hrozí dalším zákazem kampaně nadace Barnardo’s. Důvodem je její kontroverzní reklamní strategie, jež se zaměřuje na pomoc dětem. Svou poslední charita vyprovokovala ASA, jež ji označila za „šokující, ošklivou a příliš odstrašující“ kampaň. Reklama je dalším plodem několikaleté spolupráce charity s agenturou Bartle Bogle Hegarty, během níž nadace několikrát změnila image. Kampaň zobrazuje nemluvňata s lahvičkou metylalkoholu a se stříkačkou v ruce. Posledním reklamním „tahákem“ je dítě, jemuž leze z úst šváb. Barnardo’s tak v Anglii drží rekord s více než 460 stížnostmi, které ASA v souvislosti s kampaní v loňském roce obdržela. Podle Jiřího Mikeše, prezidenta Asociace komunikačních agentur (AKA), je šokující reklama „čertovské kopýtko“ komerčních komunikací. „Osobně tomuto druhu reklamy nefandím. Někoho vždy pobouří, znechutí, zklame a pak následně vyvolá ve společnosti jako takové negativní postoj k reklamě obecně. Vůbec se nedivím ASA, že jednu její podobu zarazila,“ tvrdí Jiří Mikeš.

Reklama šokem
Nadace Barnardo’s, která rovněž vede boj s dětskou prostitucí, se pohybuje už několik let na tenkém ledě. Před dvěma lety například vzbudila velkou pozornost kampaň zobrazující těla dospělých sebevrahů s textem, jenž sugestivně upozorňuje na to, že tito lidé v podstatě zemřeli už dávno, když byli jako děti biti a pohlavně zneužíváni.
Pokud by se v České republice objevila podobně zaměřená kampaň některé nadace či organizace, určitě bychom proti nim zahájili řízení,“ tvrdí Zbyněk Roubal, ředitel Rady pro reklamu. Zástupce nadace se v médiích obhajuje tím, že je nutné upozornit na chudobu, ohrožující životy některých dětí v Británii. Nadace upozorňuje na téma dětské bídy a je přesvědčena o tom, že pokud má být kampaň úspěšná, musí být aspoň trochu agresivní a měla by vyvolávat emoce. Kampaň u veřejnosti sklízí úspěch, podle kritiky však překračuje zažité hranice vkusu a etiky. „Plně s anglickými kolegy souhlasím. I v Česku se občas setkáváme s projevy šokografie,“ říká Jiří Mikeš.

Billboardy pro uprchlíky
Vloni se na billboardech po celé ČR objevovala kampaň nevládní organizace Poradna pro uprchlíky. „Reklamní kampaň se snažila podněcovat k vzájemnému porozumění lidí různých kultur. Zkušenosti se zdejší organizací jsme měli velmi dobré,“ říká Petr Bucha z agentury BI Praha/Redcell, která kampaň připravila. „Nezaznamenali jsme během kampaně žádné negativní ohlasy. Záměrně jsme nepoužili v naší reklamní strategii silovou taktiku, zvolili jsme neagresivní přístup,“ říká o vedení kampaně Petr Bucha. Kampaň měla zlepšit začleňování uprchlíků do společnosti.


13_hulky.jpg ()


13_uprchlici2.jpg ()
Reklama pro uprchlíky. Od července do října loňského roku se na billboardech po Čechách objevovala netradiční kampaň, která měla zlepšit začleňování uprchlíků do společnosti.


13_dítě.jpg ()


13_heroin.jpg ()


13_šváb.jpg ()
Reklamní tah. Kritiku a vlnu nevole vyvolaly ve Velké Británii inzeráty, na nichž jsou zobrazena nemluvňata s drogou.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.