Vánoční boj s POS

15. 12. 2003 00:12

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

12_Roth_Alexander_2.jpg ()Předpokládám, že trend posledních let ke zvyšování využití podlinkové propagace (i když tento výraz a onu linku nemám rád) je už v oboru všeobecně znám. Obor POS nám tedy roste v souladu s tímto trendem a rok od roku je tato skutečnost v prodejnách patrnější.
Dalším obecnějším trendem je zvyšování kupní síly lidí a tím nákupy dražších dárků i kvalitnějšího zboží denní potřeby. Máme-li na maloobchodním trhu co do činění s příklonem ke kvalitě a zvyšováním nároků na výrobky, bylo by podivné, kdyby se to nedotklo i propagace zboží. Příklon ke kvalitě POS produktů je opravdu zřejmý a doba, kdy se kupovala pouze cena, je pravděpodobně za námi. Při rozhodování o POS produktu hraje větší roli už i kvalita použitého materiálu, náročnost instalace, kvalita a trvanlivost potisku a další aspekty kreativity i užitné hodnoty. Pravdou je, že designérům a estétům se to zdá stále málo a mluví o určité tvůrčí impotenci na trhu POS. V porovnání se stavem před několika lety je však pokrok v tomto směru viditelný.

Individualizace a zkrácení životnosti
Ruku v ruce se zvyšováním kvality a zlepšováním designu jde individualizace. Není to tak dávno, kdy se jeden POS produkt vyrobil v mnoha set až tisícové sérii a používal se všude stejně. Dnes se často setkáváme s diferenciací POS produktů pro jednotlivé prodejní kanály a dokonce i pro jednotlivé maloobchodní řetězce. Doba životnosti prvků podpory prodeje se snižuje, žádá se častější obměna. Ke slovu se tak dostávají levnější materiály na bázi papíru, nebo systémy s výměnným reklamním sdělením, kterého výrobní cena je řádově nižší než cena celého POS produktu. Úroveň zpracování však musí zůstat vysoká.
Rychlý rozvoj výrobních technologií mimo jiné umožňuje zkracování dodacích termínů. Poptávka po rychlých dodávkách je velká, a jakmile se na trhu objeví možnost zrychlení výroby některého produktu, podklady a zakázky přicházejí okamžitě o to poději. Ve výsledku je výrobce reklamy tlačen k provozu nonstop a k hranici technologických časů výroby.

Místo POS v reklamním mixu
Předvánoční boj se u nás opravdu pomalu dostává do prodejen. Sortimenty jako video nebo hudební nosiče už zažívají určitou nasycenost i na poli POS, a tak se zvyšuje poptávka po velkých formátech prvků podpory prodeje. Využívají se velké plochy v jedné nebo jen několika přímých barvách, které jsou v prodejně nepřehlédnutelné.
POS materiály asi nikdy nenahradí média či venkovní reklamu, ale mohou a mají být plnohodnotnou součástí reklamních kampaní. Poměr reklamních investic mezi médii a POS se pomalu vyrovnává a blíží se k poměru obvyklému v zemích EU. Z průzkumů trhu jasně plyne, že výsledky kombinací mediální reklamy s POS jsou velmi dobré. Je to dáno vybudováním image značky a výrobku přes média a jeho připomenutím a spojením s konkrétní prodejnou a konkrétním nákupem v reálném čase. Důležitým aspektem je i působení impulsu v prodejně, tzn v místě, kde je zákazník k reklamě velmi vnímavý.

POPAI a nasycení trhu hypermarkety
Se založením pobočky POPAI v ČR si představitelé firem zabývajících se POS začali postupně více uvědomovat svou příslušnost k jednomu oboru. Zároveň obor dostal odbornou platformu ve formě časopisu In Store Marketing. Skutečnost, že mnoho významných reklamních agentur již má své dceřiné společnosti zabývající se v té či jiné formě POS podporou prodeje, dává tušit, že z outsidera reklamy se za posledních deset let stala plnohodnotná součást reklamního mixu s nezanedbatelným podílem na trhu. Podle dostupných indicií a prognóz není dnešní pozice POS zdaleka konečná ani maximální možná a POS ještě zdaleka neřeklo své poslední slovo.
Nejbližším impulsem a „větrem do plachet“ by měla být očekávaná saturace trhu v segmentu hypermarketů a velkých nákupních center. Tím vznikne tendence k většímu rozložení kupní síly. Důsledkem by měla být potřeba udržet zákazníka v prodejně co nejdéle s cílem přimět ho k co největšímu nákupu při jedné návštěvě prodejny. Vzhledem k velké možnosti volby lze totiž předpokládat, že příště zase půjde jinam.
POS u nás i v okolních zemích tedy žije a vyvíjí se. Jako obor reklamy, který má stále co nabídnout, má POS svůj zenit ještě daleko před sebou, byť možná ne v podobě, jak jej dnes známe.

specialista na POS, Eclipse

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.