Církev se učí komunikovat

25. 8. 2003 00:08

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

14_jescross.jpg ()Ve vyspělých západních zemích není neobvyklé narazit mezi televizními spoty v reklamních přestávkách na reklamu propagující křesťanství a víru v Boha. Přesto počet věřících, kteří například ve Velké Británii navštěvující kostely, klesá. Při posledním sčítání lidu v Británii v roce 2001 33 % lidí uvedlo, že víra je v jejich životě velmi důležitá. Přitom oproti 18,5 % lidí v roce 1975 navštíví dnes kostel jen 7,5 %. Ztrácejí lidé víru v Boha, nebo církev špatně komunikuje?
Sociální aspekty
Britský křesťanský časopis Christianity & Renewal přinesl informace o tom, že tradiční zobrazení Krista na kříži a citace z bible odrazují pravidelné návštěvníky kostela. Podle odborníků na marketingovou komunikaci by tradiční symboly křesťanství měla církev v komunikaci nahradit nabídkami na možnost si dobře zazpívat a ze srdce si s někým popovídat, tedy soustředit se na propagaci sociálních aspektů chození do kostela včetně příležitostí stát se členem komunity nebo si vyslechnout zajímavé kázání. Tedy pokud bude chtít zastavit propady v návštěvnosti chrámů.
Neobvyklé zadání
Časopis Christianity & Renewal požádal dvě reklamní agentury, aby navrhly způsob komunikace a také konkrétní kampaně, které budou lákat jak věřící, tak nevěřící, aby využili služeb církve. Podle první z oslovených agentur Khameleon Advertising by se kostely měly propagovat jako místo, kde se lidé dozvědí, co je nového, a získají přátele. Její návrh obsahoval inzerát se zlatou rybičkou v kulatém akváriu s titulkem „Kdy naposledy jste si potřeboval s někým skutečně pohovořit?“ Další varianta zobrazovala faráře a slogan: „Kdy jste naposledy viděl opravdu skvělé vystoupení… a zadarmo?“ Základním cílem této kampaně bylo dostat lidi do kostela, kde už si sami mohou vytvořit vlastní názor.
Další agentura Link ICA zvolila slogan: „Získejte život, běžte do kostela.“ Tým agentury si udělal průzkum mezi známými a rodinou a zjistil, že přestože řada z dotázaných měla rodinu, auto, hezký dům, cítila, že jim něco stále chybí, měli potřebu udělat něco pro svou duši. Podle agentury by tedy církev měla nabízet „lék pro duši“. V kampani, kterou agentura navrhla, by se měly objevit obrazy lékařů, sanitek, léku…
Jak je tomu v Čechách
Češi nejsou na reklamu tohoto typu zvyklí. Církev zde komunikuje spíše přímo. „Cílená kampaň takového druhu u nás zatím neexistuje. Centrem komunikace katolické církve je Tiskové středisko České biskupské konference, které informuje o aktuálních událostech v katolické církvi u nás a v zahraničí. Informace o chystaných iniciativách poskytuje především sekulárním médiím, aby tyto informace byly dostupné i lidem mimo církev. Právě konkrétní iniciativy mají z mého pohledu největší úspěch a dosah. Pouze obecná informační kampaň by se zde z tohoto pohledu neosvědčila,“ říká Martin Horálek z tiskového oddělení České biskupské konference.
Tiskové středisko úzce spolupracuje s křesťanskými médii, jako je Katolický týdeník, a s redakcemi náboženského života ČT a ČRo. Co se týče celospolečenského dosahu, velmi se osvědčila spolupráce se zpravodajstvím České televize a Českého rozhlasu.
Cílová skupina mladých
V rámci České biskupské konference existuje sekce pro mládež, která v diecézích připravuje celou řadu akcí s frekvencí zpravidla jedenkrát do měsíce, součástí programu je jak část duchovní, tak kulturní (vystoupení hudební skupiny a přednáška na aktuální téma, které mladé lidi zajímá – drogy, alkoholismus, sexualita). Těchto akcí se v poměrně velké míře účastní i nevěřící. Vedle toho existují v rekreačních oblastech Centra života mládeže, jedno je například v Deštném v Orlických horách, kam mladí lidé jezdí za sportem a odpočinkem. „Jsou zde nabízeny dobrovolné programy jako např. mše či osobní rozhovory. Pobyt je levnější než v komerční sféře. Cílem je dostat mladé lidi dohromady a dát jim prostor se spolu bavit a třeba je i motivovat k pozitivnímu jednání,“ říká Martin Horálek.
Podobně komunikují s mladými také protestantské církve, které rovněž pořádají křesťanské kempy pro mladé s výukou jazyků. Navštěvují školy, setkávají se a hovoří s mládeží na téma víry. Na tyto přednášky zvou cílené propagační plakáty v daných školách.
Zmrzlinové evangelium
Základní otázkou však je, jestli je vůbec potřeba sahat k marketingu a reklamě. Podle bible nezáleží na formě, víra pramení ze slyšení slova božího. Dalším úskalím, pokud se už církev pro komunikaci rozhodne, je, jakou zvolit formu. „Produkt“ nebo také učení jsou v tomto případě dány oproti klasickému marketingu, kde produkt můžeme měnit. Jde také o to, kam až lze při hledání přitažlivé formy zajít.
V Americe ve snaze přilákat co nejvíce lidí na křesťanská shromáždění, byla tato setkání vylepšována různými efekty, které je měnily ve velkolepé show, a aby bylo možné se co nejvíce přiblížit širokému publiku, hovořilo se zde spíše o populárních věcech, jako je láska, ale ne už o hříchu a utrpení. Není divu, že tato forma propagace víry dostala název Zmrzlinové evangelium.


Gabriela Vlasaná


14_vira2.jpg ()
Skandál. Německá Buena la vista vyvolala v roce 2001 skandál kampaní pro diecézi ve Würzburgu, na plakátech stálo „Víra na zadek?“. Odvážná kampaň cílila na mladé.


14_Cirkev-gs.jpg ()
Lék. Návrh agentury Link ICA představil církev jako „lék pro duši“. V reklamě se měli objevit lékaři, sanitky a slogan „Získejte život, běžte do kostela.“


14_God.jpg ()
Vzkazy. Kampaň pro 150 singapurských kostelů vznikla v Ogilvy & Mather. Ve městě byly rozmístěny billboardy s vtipnými vzkazy jako „Nietzsche je mrtev. Bůh.“ Nebo „Nenávidím pravidla, proto jsem jich vytvořil jen deset. Bůh.“

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.