Foto: PVA Expo Praha

PVA Expo Praha: Srdce veletrhů v Praze

27. 10. 2019 05:10

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Veletržní areál PVA Expo Praha v Letňanech se za více než dvacet let existence stal nejmodernějším a největším veletržním komplexem v hlavním městě ČR.

Areál je místem mezinárodního významu a zázemím pro konání zásadních událostí ze stavebnictví, sportu, gastronomie, vědy i kultury. Každoročně uvádí novinky, trendy a převratné technologie tisíců společností z celého světa. Jeho branami ročně projde až milion lidí.

Architekti, projektanti, dodavatelé, investoři, developeři nebo výrobci stavebních materiálů – u nich byl počátek legendy výstaviště PVA Expo Praha, když se jen půl roku po sametové revoluci začala psát historie dnes nejvýznamnějšího stavebního veletrhu For Arch. Středoevropská událost oboru nevystačila s původními prostory v Paláci kultury a následně na Strahově a dala impulz k položení základního kamene areálu v Letňanech. V září 1998 se pro stavaře i širokou veřejnost poprvé otevřely brány PVA Expo Praha.

V současnosti, o 21 let později, má za sebou For Arch již třicátý ročník. Ten před pár dny prolomil dosavadní mety veletržních událostí v Čechách, když představil 791 vystavovatelů ze 17 států světa na ploše 40 000 m2 a přivítal téměř 73 tisíc návštěvníků. Jubilejní ročník také významně přispěl k posunu v otázce digitalizace stavebnictví a rekodifikace stavebního práva, když na své konferenci Technologické Fórum propojil představitele vlády ČR a odborné instituce v debatě o budoucnosti českého stavebnictví.

Jediný Multifunkční Areál hlavního města

Prostory letňanského výstaviště jsou dnes nejmodernějším a největším komplexem svého druhu, jaký hlavní město Praha má. Svou strategickou polohou a dopravní dostupností nabízí komfort pro vystavovatele i návštěvníky a dokáže ve svých sedmi multifunkčních halách zabezpečit podmínky pro jakýkoliv rozsah a typ akce. I proto se stává stále více vyhledávaným prostorem. V roce 2018 hostilo výstaviště 116 akcí, kterých se zúčastnil zhruba milion návštěvníků. Jen na veletrzích společnosti ABF, a. s. se představilo 4461 vystavovatelů ze 34 států během 35 akcí. Ty navštívilo více než 428 000 lidí. V první půli roku 2019 přivítala ABF, a. s. na svých akcích již 531 000 lidí.

Vzhledem k plánované rekonstrukci a změně konceptu využití Výstaviště v Holešovicích, které by se mělo po své proměně stát dějištěm kulturních akcí a místem trávení volného času Pražanů, PVA EXPO PRAHA zcela převzalo úlohu hostitele významných holešovických veletrhů, a stalo se tak jediným centrem veletržního života v hlavním městě.

Přesun do Letňan skokově zvýšil úroveň například letošního veletrhu Pragodent, který areál PVA EXPO PRAHA hostil ve dnech 3.–5. října. Nejprestižnější domácí akce tohoto odvětví, které se zúčastnilo 175 českých i zahraničních vystavovatelů a navštívilo ji téměř 10 tisíc odborných návštěvníků z řad zubních lékařů, techniků, dentálních hygienistek a dalších oborových pracovníků, se tak zařadila mezi klíčové dentální události v Evropě. K úspěchu přispělo také partnerství veletrhu s Českou stomatologickou komorou, která při veletrhu pořádala již 22. mezinárodní kongres Pražské dentální dny.

Dějiště různých akcí

Letňanský výstavní areál si získal oblibu nejen sofistikovanou organizací akcí, ale také exkluzivním programem, který pro veřejnost nabízí. Uznání a respektu se těší také u vystavovatelů, kteří si právě PVA Expo Praha vybrali pro premiéry a prezentace klíčových produktů svých společností. Například podzimní veletrh čisté mobility e‑SALON představil loni v národní premiéře vozy značek Volkswagen, Toyota, Lexus, Audi nebo Jaguar.

Poprvé v Česku bylo v Letňanech k vidění také unikátní elektrické letadlo Onix, které představuje průlom v letecké dopravě. Přelomové technologie svého oboru uvedli také vystavovatelé světa cyklistiky na jarním For Bikes nebo designéři a výrobci nábytku na For Interior a Design Shaker.

Technologické novinky a trendy v PVA Expo Praha každoročně představují také společnosti z oborů gastronomie, bydlení, designu, sportu, videoher a interaktivní zábavy, vědy nebo dekorací. Na podzim se v Letňanech uskutečnilo například nejvýznamnější setkání profesionálů z pohostinství na Kongresu For Gastro & Hotel. Odborníci z oblasti cestovního ruchu navštíví Czech Travel Market, vyznavači čisté mobility e‑SALON a zajít můžete třeba i na Stříbrné vánoční dny s bohatým kulturním programem a charitativní duší.

Psali jsme
Jaké prostory volí firmy

Díky zázemí, které areál PVA Expo Praha dokáže poskytnout, se v posledních letech staly Letňany také dějištěm kulturních akcí evropského významu. S jeho podporou se představili desetitisícovým davům umělci z celého světa, například kapely Muse, Metallica, Rolling Stones nebo zpěvák Ed Sheeran.

Spekulace o vládní čtvrti

Nedávný spor premiéra a pražského primátora o pozemky pro případnou vládní čtvrť v Letňanech spustil také vlnu spekulací o budoucnosti areálu PVA Expo Praha. Podle některých scénářů by multifunkční letňanské výstaviště dokonce mohlo padnout a ustoupit výstavbě budov pro úředníky. Odborné studie ale ukazují, že k panice není žádný důvod. Pro soužití výstaviště a vládní čtvrti se nabízí více variant strategického soužití.

Foto: PVA Expo Praha

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.