Foto: Super Poster

Josef Soušek: Čerpačky jsou dobrá volba

20. 10. 2019 06:10

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Behavio otestovalo Habánské zákony od WMC Grey a hokejový spot Komerční banky od VCCP Prague

Agentura Behavio již tradičně otestovala dvě nejúspěšnější reklamy měsíčního kola Souboje spotů. V březnovém klání uspěly Habánské sklepy a Komerční banka. O tom, s čím uspěly u diváků, si přečtěte v aktuálním vydání Marketing & Media 16/2024.

Reklama
SDG

Podle Josefa Souška, obchodního ředitele firmy Super poster, má venkovní reklama vrchol už za sebou. Dřív byly plochy „všude“. Potenciál však vidí v oblasti čerpacích stanic.

Jak se osvědčily CLV na čerpacích stanicích? Jaká je odezva od klientů?

Reálně jsme začali CLV plochy nabízet až v průběhu jara, ale i tak jsme zaznamenali od klientů pozitivní ohlasy a postupně i rostoucí zájem. Oceňují, že plochy vytvářejí ucelenou celostátní síť a jsou vždy viditelné jak z čerpací stanice, tak z komunikace, která vede v blízkosti. Navíc oproti ostatním většinou billboardům u komunikací jsou naše plochy vždy osvětlené (backlight) a motiv na nich vypadá skvěle. To vše už klienti zaregistrovali. V letních měsících to byli hlavně už tradiční zmrzliny a nápoje, v těch dalších převládají produkty pro podnikatele, finanční služby, pojištění. Tedy služby a produkty zaměřené na cílovou skupinu, která často cestuje autem a naše plochy potkává každý den.

Prodáváte CLV plochy pouze v celostátních sítích?

Prodej v celostátních sítích je samozřejmě nejvýhodnější pro celostátně nakupované kampaně. Klient si může vybrat z nabídky více než 70 měst v počtu od 50 až do 200 ploch. Základní doba pronájmu je standardně jeden měsíc. Ale nebráníme se pronájmu i v menších počtech, což obvykle využívají lokální firmy – třeba dealeři aut, prodejci zboží pro motoristy, domácí kutily, zahradníky a podobně. Pro cílovou skupinu těchto služeb a produktů jsou naše plochy jak umístěním, tak cenou zcela ideální. A na rozdíl od regionálních billboardů jsou vždy osvětlené a působí reprezentativněji. Tím si hodně získáváme nové klienty.

Vytváříte ještě nějaké balíčky s plachtami na fasády?

Samozřejmě plachty, takzvané superpostery jsou stále naším hlavním produktem. Společné balíčky se nabízejí, ale základem naší obchodní politiky je spokojenost klienta. Ať ten si vybere, čemu dává přednost. Takže nikoho do balíčků nenutíme. Nejsme tak velká firma, abychom klienty nutili do nějakých připravených škatulek. Naopak tím, že patříme na trhu mezi menší společnosti, snažíme se nabízet jen kvalitní plochy a poskytovat servis na nejvyšší úrovni. To je také důvod, proč jsme na trhu už více než 23 let.

Mohlo by vás zajímat
Jitka Bílková z MetroZoom: Přicházíme s novou dimenzí komunikace v metru

Pozorujete nějakou změnu po aplikaci silničního zákona a odstranění reklamních ploch?

Předně musím říci, že z našeho portfolia jsme žádné plochy nemuseli odstraňovat. To je samozřejmě pozitivní, protože naše plochy ty demontované částečně nahrazují. Samozřejmě nejsme přímo na dálnicích, ale na městských komunikacích, příjezdech a výjezdech. V těchto lokalitách je stále dostatek volných ploch, takže sem se přesunula většina celostátních kampaní realizovaných na dálnicích a rychlostních komunikacích. Vytratily se ty kampaně, které navigovaly na lokální provozovny, restaurace či fastfoody. Jinak se domnívám, že celkově je na trhu stále dostatek kvalitních a různorodých ploch a klienti určitě mají z čeho vybírat.

Můžete ke kampaním doložit jejich účinnost?

Samozřejmě. Jak superpostery, tak CLV plochy jsou zavedeny v měření Impact. Jen stručně připomenu, že pro AMVR (Asociace Měření Venkovní Reklamy) toto realizuje Nielsen Admosphere a MGE Data. V současné době tak můžeme našim klientům dodávat už při výběru ploch do kampaně kompletní mediální parametry, jako je GRP, frekvence a reach. Takže podle těchto parametrů si klient může kampaň naplánovat.

My sami si takto vyhodnocujeme všechny realizované kampaně a výsledky jsou velmi zajímavé. Zatím k tomu využíváme speciální aplikaci, která je nyní v testovacím provozu, ale věřím, že v dohledné době ji budou moci využívat všichni klienti, kteří o data budou mít zájem. Je to aplikace AMVR, takže vyhodnotí všechny plochy ohodnocené měřením Impact.

Počítáte s rozvojem ploch na čerpacích stanicích?

Ano, už jsme začali s pracemi na rozvoji této sítě. Z klientského ohlasu a našich zkušeností je zřejmé, že o tyto plochy je zájem. A podle mého názoru k tomu směřuje i vývoj v OOH. Musíme si zvyknout, že vrchol venkovní reklamy, kdy plochy byly všude, už je za námi. Kromě nových zákonů a vyhlášek se v dalších letech budou rozšiřovat komunikace, stavět nové budovy, přestavovat celé čtvrti, a to vše nám v dalších letech ovlivní i množství a kvalitu venkovních ploch. Samozřejmě nemluvím o příštím roce, ale o horizontu deseti a více let.

Z mého pohledu jsou čerpací stanice dobrou volbou. Velké společnosti jako MOL, Benzina či OMV, na kterých plochy provozujeme, se nyní soustředí na rozšíření nabídky produktů a služeb, snaží se své klienty více udržet v místě prodeje. A to se ještě zvýší s budováním nabíjecích stanic pro elektromobily. V tomto vidím mnoho možností, které se otevírají i před námi. A věřím, že jsme teprve na začátku.

A co digitalizace, plánujete ji?

Vše kolem digitalizace podrobně sledujeme. Máme i dostatek zkušeností z projektu Super Vision, který jsme realizovali před deseti lety v multikinech Cinestar. Zatím ale nevidím ani poptávku po tomto typu reklamy od klientů ani ekonomické řešení takového kroku. Ale situaci monitorujeme a sledujeme další vývoj.

Foto: Super Poster

Redakce MAM

Další zajímavé čtení