Během posledních deseti let výrazně klesá počet tradičních anglických hospod. Podle statistik zavřela od roku 2008 každá čtvrtá, místy až každá druhá hospoda. Na sociálních sítích najdete profily věnované památce těchto padlých hrdinů. Je to škoda. Tradiční anglická hospůdka je fenomén sahající mnoho staletí zpět. Za nejstarší hostinec v Anglii se považuje nottinghamský "Ye Olde Trip to Jerusalem", založený roku 1189.

reklama
reklama

Pro turisty je typická anglická hospoda s krbem, vyřezávaným nábytkem, dubovým obložením, pestrým vzorovaným kobercem, květinovými koši na fasádě a hlavně s charakteristickým vývěsním štítem jednou z nejmalebnějších britských pozoruhodností. Pro místní je hospoda důležitou součástí komunitního života. Tak třeba v "naší" hospůdce, kterou máme dole v ulici, se pravidelně konají soutěžní kvízy, setkávají se tu šachisté, karbaníci, amatérští hudebníci, ale třeba taky kreslíři a jednou měsíčně si největší stůl pro sebe zabere skupina dam na gin a pokec nad pletením či háčkováním. A anglický hospodský, to je takový soused odvedle, vrba, která vás po perném dni vyslechne, seznámí vás s nejnovějšími lokálními událostmi, prostě autorita, duše kulturního dění a impresário.

Asociace na podporu britských hospod z toho viní nájmy a daně, zákaz kouření a supermarkety. Pravdou ale je, že se od základu mění britská pivní kultura. Celkově se pije míň. Klesá počet štamgastů, kteří si obden zajdou "na jedno". Mladí lidé (16 až 24 let) dávají přednost jiným typům zařízení. Britové teď pijí raději doma. Není divu - cena jedné pinty stoupla o třetinu. V obchodech se tak dnes prodá mnohem víc piva než v hospodách. Mění se i chuťové preference. Tradičním značkám konkurují tzn. craft lagers z produkce mikropivovarů, kterých je v Británii asi 2000.

Letos u nás otevřeli degustační pivotéku s výčepem a prodejem lahvového a plechovkového piva z celého světa. Na osmi pípách se střídají piva z maloobjemové produkce britských i zahraničních mikropivovarů. Při odchodu si můžete nechat natočit vybrané pivo do speciální tlakované pětilitrové lahve. I to je docela nový jev. V tradiční hospodě vám sice pivo do džbánku natočí, ale s mírně zvednutým obočím.

Roste popularita piva vlastní výroby. Dokonce se můžete zúčastnit přehlídky, kterou naše pivotéka pravidelně pořádá. Koupíte si od nich soupravu na domácí vaření, a potom se svou produkcí přijdete pochlubit ostatním. Tak trochu nošení dříví do lesa, že? Ale proč ne.

Pavla Hind, The Groove Agenda

reklama