České hospodyňky utratí za přísady do pečení ročně přes půl miliardy korun, nejvíce z toho za kypřící přísady, vanilku a vanilkový cukr a polevy. Další více než 100 milionů korun dají za různé předpřipravené směsi na pečení. Zatímco množství prodaných přísad v posledním roce meziročně kleslo, tržby výrobců za toto zboží naopak kvůli jejich zdražení meziročně vzrostly. Vyplývá to z údajů, kteréposkytla společnost Nielsen Company.

reklama
reklama

Od loňského prosince do konce letošního listopadu klesl podle Nielsen Company objem prodeje celé kategorie přísad do pečení o čtyři procenta na 3,7 milionu kilogramů. Tržby obchodníků však vzrostly o 4,5 procenta na 540 milionů korun. Z toho za kypřící přísady zaplatili zákazníci v obchodech 128 milionů korun, za vanilku a vanilkový cukr 126 milionů a na pomyslném třetím místě skončily hotové polevy s více než 70 miliony.

Směsí na pečení se prodalo 1,2 milionu kilogramů, meziročně o šest procent méně. Protože směsi zdražily jen o 1,2 procenta, o pět procent klesly také tržby obchodníků z jejich prodeje, které mírně překročily 100 milionů korun.

"Trh v posledních dvou letech lehce klesá, což je pravděpodobně způsobeno ekonomickou krizí a větší orientací na domácí pečení," sdělil mluvčí společnosti Vitana Milan Línka. Co se týče směsí na pečení, rostoucí blibě zákazníků se podle něj těší muffiny. Stabilně dobrý prodej zaznamenávají tradiční moučníky jako perník a buchty.

Ředitel marketingu české pobočky koncernu Dr.Oetker Zdeněk Kvinta uvedl, že zatímco trh přísad na pečení loni obratově rostl, trh směsí na pečení mírně klesal. "Významný je vývoj na trhu dekorací na pečení, který zaznamenává zajímavý růst," uvedl.

Podle odborníků na výživu, které oslovila ČTK, polotovary a polévky v sáčku sice usnadňují v dnešní uspěchané době vaření a pečení, konzumenti by si však měli dávat pozor na složení a kvalitu těchto výrobků. Shodují se, že při dlouhodobé konzumaci nemusejí sušené a instantní směsi na vaření prospívat zdraví. Obsahují prý například polyfosfáty, které v nadbytečné míře způsobují problémy s ukládáním vápníku do kostí.

Revoluci v pečení způsobil před stoletím německý podnikatel August Oetker, který hospodyňkám usnadnil život nejen svým nejslavnější vynálezem - trvanlivým práškem do pečiva. Jím založená rodinná firma Dr. Oetker, která kypřicí prášek v nezměněné receptuře vyrábí dodnes, patří k nejznámějším potravinářským společnostem.

reklama