Nadační fond Avast ocenil Pavlu Holcovou a Šimona Pánka

5. 12. 2019 10:12

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Pokáč zpívá v nové kampani: když neví mamka, poradí Partners Banka

Poradenská Partners Banka, která odstartovala 6. března, spouští od 2. dubna reklamní kampaň. Znalost značky buduje s písničkářem Pokáčem.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Nadační fond Avast vyhlásil laureáty třetího ročníku cen Avast Foundation Awards. Ocenění za odvahu i jasný, otevřený a udržitelný přístup k rozvoji svého oboru obdrželi Šimon Pánek, ředitel humanitární organizace Člověk v tísni, a Pavla Holcová, novinářka a zakladatelka Českého centra investigativní žurnalistiky.

„Svoboda rozhodovat se o svém životě zaznívá v mottu Nadačního fondu Avast a její podpora je přítomna ve všech našich aktivitách, ať už je to péče o lidi na konci života, podpora komunit kolem dětí s postižením nebo rozvoj systému vzdělávání. Považujeme za důležité připomínat, že svoboda je výsadou, nikoli samozřejmostí a  podporovat ty, kteří se o ni soustavně zasazují ve všech jejích podobách nejen v České republice, ale i za jejími hranicemi,“ vysvětluje Jarmila Baudišová, předsedkyně správní rady Nadačního fondu Avast pojetí letošního ročníku cen.

Pavla Holcová je novinářka a zakladatelka Českého centra pro investigativní žurnalistiku. Podílela se také na vzniku Investigativního centra Jána Kuciaka, které od ledna 2019 funguje na Slovensku. Jako součást kolektivu Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů analyzovala Panamské dokumenty týkající se rozsáhlých daňových úniků na nadnárodní úrovni. Za tento projekt společně s dalšími zapojenými novináři získala Pulitzerovu cenu.

Šimon Pánek je spoluzakladatelem a od roku 1992 ředitelem společnosti Člověk v tísni, dnes již největší neziskové organizace ve střední a východní Evropě, která se zaměřuje na okamžitou humanitární pomoc, podporu znevýhodněných sociálních skupin a prosazování lidských práv v České republice i zahraničí. Svoji pozici dlouhodobě využívá k podpoře demokratických hodnot v zemích, kde jsou dnes v ohrožení. 

„V obou případech jsou laureáty osobnosti, které podle nás systematicky přispívají k ochraně demokratický hodnot i lidských práv a jejichž práce má výrazný mezinárodní přesah i potenciál s postupujícím časem pozitivně ovlivňovat stále více lidí.  Smyslem je ocenit, čeho dosáhli, ale  také je podpořit v jejich další práci,” doplňuje Jarmila Baudišová. Každý laureát v rámci ocenění obdrží půl milionu korun, které může využít dle svého uvážení. Do dalších vzpomínkových i vzdělávacích projektů a akcí pro širokou veřejnost, které probíhaly po celý rok 2019 a budou mít přesah i do let nadcházejících, investoval Nadační fond Avast částku téměř 5 milionů korun.

Nepřehlédněte
To nejlepší z Epica Awards 2019

Události roku 1989 pomohly vytvořit podmínky a příležitosti, které umožnily Avastu vzniknout jako nezávislá česká firma, prosperovat a postupně se stát globálním lídrem v oblasti digitálního zabezpečení, který chrání digitální život již více než 435 milionů uživatelů po celém světě. Také proto se Avast skrze svůj nadační fond připojil k oslavám 30 let svobody v širším měřítku a ve spolupráci s partnery jako například Korzo Národní nebo Post Bellum.

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Aimée McLaughlin, Creative Review: „zvědavost je stále nejzásadnější vlastností novináře“

Povídali jsme si s Aimée McLaughlinovou, zástupkyní šéfredaktora časopisu Creative Review, který je od roku 1980 zdrojem informací o umění, reklamě a designu ve Velké Británii. Aimée se s námi podělila o své názory na to, čím je časopis jedinečný, na současné překážky v kreativním průmyslu a na to, že se poprvé stala členkou hlavní poroty Epica Awards.