Foto: Institut pro veřejnou diskusi

Česko je globálním ekonomickým hráčem, brzdí ho ale neochota riskovat

26. 10. 2019 12:10

autor:

— Mohlo by vás zajímat —

Agentura roku: porota za vášnivé diskuse vybírala odpovědnou agenturu

Již třetí zasedání poroty v rámci Agentury roku, kterou pořádá týdeník Marketing & Media, mělo za úkol vybrat odpovědnou agenturu. Odborným garantem této kategorie je Asociace společenské odpovědnosti.

Reklama
vškk

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Odliv dividend, neochota riskovat, ale i úspěchy České republiky ve světě. Nejen to byla témata diskusního setkání s názvem „30 let svobody, aneb jak zahraniční firmy pomáhají a mění českou ekonomiku“. Konalo se 24. října v pražském Operu a vystoupili na něm mimo jiné makroekonom Lukáš Kovanda, budoucí náměstkyně ministerstva průmyslu a obchodu Martina Tauberová a ředitelky obou společností Coca-Cola, Natalie Stroe a Marie Anargyrou-Nikolić.

Konferenci zahájila Martina Tauberová, která zastupovala ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka. Tauberová se kromě stručné historie zahraničních investic v České republice věnovala zejména budoucnosti ekonomiky v tomto odvětví.

Martina Tauberová

„Z hlediska udržitelné prosperity a odolnosti naší ekonomiky vůči výkyvům hospodářského cyklu je z pohledu vlády a Ministerstva průmyslu nyní nutné přistoupit ke změnám v naší ekonomice. Ty souvisí z novými technologiemi, digitalizací, průmyslem 4.0 a především inovacemi, které pochází z vědy a výzkumu,“ řekla Martina Tauberová s tím, že se bude v této oblasti Česká republika snažit využívat tzv. chytrý marketing, který má cílit na její prezentaci v zahraničí. „Českou republiku již nechceme prezentovat tradičním způsobem, ale chceme ji představovat, jako technologicky vyspělou zemi, zemi budoucnosti,“ dodala Tauberová. Kromě hlavního tématu také oznámila své budoucí působení na pozici náměstkyně ministerstva průmyslu a obchodu, kde 1. listopadu vystřídá Vladimíra Bärtla.

Jak vyrovnat odliv dividend?

Makroekonom Lukáš Kovanda se zaměřil zejména na objasnění a možné řešení odlivu dividend do zahraničí, což je velkým mediálním tématem. „Měli bychom se zasadit o to, aby příliv dividend, které budou inkasovat české firmy ze zahraničí byli vyšší a kompenzoval by tak jejich odliv,“ zmínil Kovanda. Zároveň se ale shodl s ostatními řečníky na důležitosti zahraničního kapitálu, který pomáhal a pomáhá budovat ekonomiku státu.

Lukáš Kovanda

Ředitelka Coca-Cola HBC pro Česko a Slovensko Maria Anargyrou-Nikolić a country manažerka Coca-Cola Company Natalia Stroe zhodnotily dopad společnosti pro výrobu nápojů na ekonomiku a představily Coca-Cola systém. „Coca-Cola systém je unikátní byznysový model, který existuje přes 130 let a tvoří ho dvě firmy. První je Coca-Cola Company, která vlastní brand a recepturu. Tou druhou je pak lahvový systém Coca-Cola HBC,“ představila Nikolić. Kromě toho pak, obě dámy prezentovaly výsledky aktuální studie, kterou vypracovala nizozemská společnost Steward Redqueen.

Maria Anargyrou-Nikolić a Natalia Stroe

Koncept selhávání

Poslední přednášku připravil výkonný ředitel Americké obchodní komory Weston Stacey, který v Česku žije od roku 1992. Ten se věnoval postavení České republiky na globálním trhu. „Nyní je Česká republika skutečně globální hráč. Je to země, která je inovativní země budoucnosti, ale není to jediná země, která jí je. Takže se strategie musí změnit. Musí víc soutěžit s ostatními,“ prohlásil Stacey.

Weston Stacey

Celou konferenci zakončila panelová diskuse, kde se k předchozím hostům přidali viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj a ředitel marketingu pro střední Evropu společnosti Philips Vladimír Hořovský. „Na rozdíl od Ameriky zde nemáme kulturu selhávání. Líbí se mi koncept jednoho amerického herce – fail fast. Ten je postaven na tom, že než chytíte ten správný směr, tak prostě několikrát selžete. V Česku jednou selhat znamená, že už to nikdy nezkusíte,“ řekl Rafaj o neochotě riskovat a selhávání.

Foto: Institut pro veřejnou diskusi

Jak AI mění česká média? Čtěte v MAM 13/2024.

Redakce MAM

Další zajímavé čtení